Home Geschiedenis Contact Scheveningen Lekkum Energie Voorwaarden


De pentekening hiernaast (Getekend door Piet Visser) is 1 van de panden in het Belgische Park.

Dit pand is gebouwd in 1916 en is het grootste pand van de straat. En het enige pand met een showpunt (Het geld was toen zeker op), maar heeft wel zijn eigen vier muren.

1916 was toch in de 1ste wereldoorlog.
Ja dat klopt, Nederland was toen neutraal.

Voor de mensen die in het bezit zijn van het boek Belgisch Park 125 jaar eerste druk, op blz. 293 op de luchtfoto, 9 cm. Van links en 4,5 cm. Van onderen, ziet u dit pand.
JofelHuren

125 jaar Belgisch Park

Op internet vond ik het uitkomen van het boek 125 jaar Belgisch Park (P. Crefcoeur & J. van Pesch, ISBN 9789059941946). Het blijkt over een villapark in Scheveningen te gaan. Dus maar eens gaan zoeken.


Een ontwerp van het villapark Belgisch Park (Scheveningen) (1908)
Jan Holswilder (1850-1890)  Bron: Haags Gemeentearchief

Het villapark Belgisch Park is aan het einde van de negentiende eeuw ontworpen door de tuinarchitect T. Coppieters in opdracht van de Belg E. Cambier, directeur van de Societé Anonyme des Tramways de la Haye. De aanleg en de bebouwing van de wijk werd begonnen door de Hollands-Belgische Bouwgrond Maatschappij. Het park heette aanvankelijk Nederlandsch-Belgisch Park en en werd ontworpen om groter aanbod van passagiers voor de tramlijn te krijgen.

Het oudste deel van de wijk ligt rond het Belgisch Plein. In het eerste decennium van de twintigste eeuw werd de wijk verder uitgebreid. Ruwweg vormt de Badhuisweg de zuidelijke en de Zwolseweg de noordelijke begrenzing. Rond het Belgisch Plein met haar uitwaaierende straten staan veel vrijstaande en dubbele villa's. Veel voorkomend is de negentiende-eeuwse badplaatsarchitectuur met houten veranda's en invloeden van de Chaletarchitectuur. Verder zijn veel villa's uitgevoerd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-invloeden. De rest van de wijk is bebouwd met aaneengesloten rijen etagewoningen. Grote delen van de wijk behoren tot het rijksbeschermd stadsgezicht Westbroekpark / Belgisch Park.

Meer lezen en zien?
Klik hier voor een beeld van de huizen; Vrienden van Den Haag verhaalt over de aanleiding tot een boek; en Haags Gemeentearchief geeft wat meer details over de wijk en zijn geschiedenis. 

Enne, weet iemand iets meer over 'tuinarchitect T. Coppieters'?
Misschien geen tuinarchitect, maar een architect?
Misschien een Belg?  JH


'Vista Rambla'  Bron: Haags Gemeentearchief


Jos Felen   •   Lekkum   •   Scheveningen   •   Nederland   •